Resum dels punts que parlàrem al ple de l’ajuntament d’Alcàntera del dia 18 de juny:

– Es va informar per part de l’alcalde que els tinents d’alcalde seran: Lorena Igual i Luis Suñer.

– Es va informar que la portaveu de Compromís serà Ariadna Sanchis, la del Grup Municipal del PSOE serà Lorena Igual i el del PP serà José Mena.

– Vam informar que l’horari d’atenció al públic de la nostra portaveu serà els dimarts de 12-14h al despatx dels tècnics de l’ajuntament. Seria convenient que demanareu cita al correu: [email protected], pel Facebook o dirigint-se a l’ajuntament.

– Pel que fa a la celebració dels plens, el PSOE va proposar que els plens ordinaris es facen amb una periodicitat de dos mesos i amb dia de celebració el primer dijous de mes. per la nostra banda, vam proposar que se celebraren en divendres per afavorir la conciliació familiar i l’assistència de més públic, principalment aquells veïns i veïnes que viuen fora del poble i venen els caps de setmana. Es va aprovar la proposta del PSOE perquè va obtenir 5 vots a favor, mentre que la nostra només en va obtenir 2, els nostres.

– Respecte a la creació de Comissions: Des del Grup Compromís proposàrem un total de 5 Comissions agrupades de la següent manera: 1. Economia, 2. Urbanisme, 3. Agricultura/ Medi Ambient/ Residus, 4. Cultura/ Esports/ Festes, 5. Serveis Socials/ Participació. Per altra banda, el PSOE va proposar 6 Comissions (1. Comptes. 2. Territori, urbanisme, habitatge, indústria, serveis i seguretat. 3. Serveis socials, festes i agermanament. 4. Educació i cultura. 5. Sanitat, joventut, seguretat vial i medi ambient. 6. Agricultura, ocupació, esports i participació ciutadana). Finalment vam decidir no votar aquest punt de l’ordre de dia, en aparèixer dubtes sobre quina era la millor opció. Es va deixar la decisió final per a una reunió dels 3 portaveus que ha tingut lloc aquest matí. Restem a l’espera d’arribar a una proposta més raonable.

– En el nomenament dels representants de la corporació en els diferents òrgans on hi ha representació municipal (Mancomunitat d’aigües potables, Mancomunitat de la Ribera Alta, Federació Valenciana de Municipis i Províncies, Federació Espanyola de Municipis i Províncies, Consell Escolar, Bombers i Consorci de la Ribera i Valldigna) el grup municipal de Compromís va proposar que Ariadna Sanchis estiguera present en eixos òrgans col·legiats, amb la intenció que hi haguera una major pluralitat política. Aquesta proposta fou recolzada pel grup municipal del PP, finalment la proposta del PSOE va obtindre 5 vots, front els 4 vots a favor de la nostra.

– Pel que fa a l’elecció del tresorer de l’ajuntament, el nostre grup va proposar que fora el nostre regidor Manel Perucho, mentre que el PSOE va proposar Lorena Igual. Una vegada més el grup Popular va recolzar la nostra proposta. Finalment la proposta del PSOE es va imposar amb 5 vots a favor, pels 4 que va obtenir la nostra.

– Respecte a l’assignació econòmica: el grup del PSOE va proposar una dedicació exclusiva per a l’alcalde amb una dotació econòmica de 1.620€ mes/bruts, a més cobrar 30€ per assistència al Ple, 30€ per assistir a les Juntes de Govern i 20€ per assistir a les comissions informatives; la proposta del grup popular va ser l’assignació de 30€ per assistir al Ple i 15€ a les Comissions Informatives; el nostre grup va proposar que l’alcalde tinguera una dedicació parcial amb una assignació econòmica de 600€ al mes. El nostre raonament va ser que potser un poble com el nostre no necessite una dedicació completa. L’alcalde va al·legar que la feina és molta i que ni tan sols una jornada laboral és suficient per fer-la. A més, proposàrem que els regidors cobràrem 30€ per la preparació i assistència al Ple i 0€ per assistir a les comissions informatives. La nostra proposta fou rebutjada amb els vots a favor dels regidors de Compromís i del PP, 4 abstencions del grup del PSOE i 1 vot en contra d’una regidora del PSOE; front els 5 vots a favor del grup socialista i 4 abstencions del grup popular i el grup de Compromís, que va obtenir la proposta del grup socialista. Tots els partits polítics renunciàrem a les dotacions econòmiques dels grups municipals. Per la nostra banda, dedicarem els ingressos corresponents als Plens per a finançar el col·lectiu local de Compromís per Alcàntera. El regidor M. Perucho va consultar la possibilitat de cobrar quilometratge pels desplaçaments per assistir als plens. Va acceptar les explicacions rebudes del grup socialista i va retirar la consulta. En definitiva no se cobrarà quilometratge.

Com a comentari final, ens agradaria dir que notem a faltar vies de comunicació entre el grup que governa i el nostre (imaginem que passarà el mateix amb el grup popular) i que les propostes que porte el grup majoritari (amb clares opcions de ser aprovades per majoria absoluta) al ple que afecten els altres grups, com per exemple era el cas de la participació en comissions, haurien de ser informades als altres grups amb anterioritat. Altrament, aquesta informació ens agafa per sorpresa i en pobra disposició de prendre decisions raonades. A més, caldrà que el nou govern deixe clar si vol exercir la seua majoria absoluta sense comptar amb ningú, o si s’estima més cercar consensos a l’hora de prendre segons quines decisions. Restem a l’expectativa i esperem que prenguen la segona opció.

 

Nota al resum:

Per norma general, de cara a tota la legislatura i per evitar malentesos, volem deixar clar que mentre l’equip de govern del poble no ens faça propostes prèvies per als plens, que puguem discutir i intentar millorar, o si aquestes propostes no ens convencen, portarem i votarem les nostres pròpies propostes.

Pensem que no hem estat votats per dir que sí a tot allò que es diga des del govern majoritari, ni tampoc per dir que no a tot sense aportar propostes alternatives. Entenem que l’equip de govern no necessita discutir o consensuar res amb nosaltres, però també entenem que el nostre grup ha de fer aleshores una oposició seriosa i presentar alternatives viables i raonades. Evidentment, això no hauria de ser motiu d’escàndol per a ningú.