Tal i com vam dir, amb cada Ple celebrat publicarem el nostre resum, ací va el del passat dijous 5 de novembre.

Primer de tot es va dur a terme la votació per aprovar l’acta del Ple anterior. Per part del Grup Compromís sol·licitàrem una esmena, ja que la votació de les tres mocions presentades per nosaltres al Ple anterior, es va fer a l’apartat destinat a les qüestions d’urgència (encara que s’havien presentat en temps i forma per tal que no fos així). En canvi, l’acta reflectia una votació per tal de decidir si tractàvem o no les mocions, sense anomenar el caràcter urgent que sí va tindre aquesta votació. Per tant, vam demanar que les votacions realitzades sobre les mocions presentades, no estigueren al punt de l’acta anterior en què haurien d’haver estat tractades, sinó al tercer, ja que van ser allí on foren tractades. El PSOE d’Alcàntera també va demanar fer una esmena per deixar clar que la votació havia estat per decidir la urgència de les mocions i no només si eren votades o no, tal i com deia l’acta. Acceptats els canvis, votàrem a favor de l’acta, que fou aprovada per unanimitat.

Al segon i tercer punt de la primera part del Ple, tant l’alcalde com la secretària ens posaren al dia sobre qüestions generals del funcionament de l’ajuntament. En podem destacar que l’alcalde ens informà que hi ha contractat un jardiner per a 6 mesos i que el seu sou està pagat amb el programa Salari Jove del SERVEF, i, per altra banda, que ña secretària va donar dades que mostren que l’ajuntament d’Alcàntera paga les seues factures a temps.

Al quart punt, decidírem per unanimitat l’adhesió al programa Xarxa Llibres. L’ajuntament habilitarà un número de compte a Cajamar per tal de poder fer efectives les ajudes.

Al cinqué punt acordàrem fer el pagament dels Tributs de l’Estat de l’any 2013, al llarg de 120 mesos, període màxim permés. Per tant, l’ajuntament pagarà els 4.549,65€ corresponents en mensualitats de 37,91 €.

Al sisè punt tractarem el canvi en la Llei de Regim Local que obliga a un treballador de l’administració a fer les funcions de tresorer, fet que provoca el cessament de Lorena Igual com a tresorera i l’adjudicació d’aquestes funcions a una treballadora de l’ajuntament. Mentre s’aclareix qui serà la nova tresorera, la secretària de l’ajuntament ocuparà el càrrec interinament. Des de Compromís traslladàrem el nostre interès en el fet que aquest procés siga el més consensuat possible entre les persones afectades.

Al setè punt acordàrem una data de Ple extraordinari degut a les pròximes eleccions del 20 de desembre, ja que serà necessari fer el sorteig telemàtic per tal d’adjudicar a les persones que formaran part de les meses electorals. Aquesta votació serà dilluns 23 de novembre a les 21h a l’ajuntament. A més la treballadora de l’ajuntament que estarà disponible el dia de les eleccions serà Anna Aliaga, amb la col·laboració de la nostra bibliotecària Teresa Bernabeu. També es va decidir fer els procediments corresponents per tal que eixe dia el col·legi electoral puga contar amb la presència policial adequada.

Seguidament, passàrem a la segona part del Ple, dedicada al control dels òrgans de govern.

En aquesta part, poguérem per fi, defensar i votar les mocions que havíem presentat al Ple anterior. La moció que presentarem exigint al govern central un finançament just per al País Valencià fou aprovada per unanimitat.

La moció presentada en contra del tractat de lliure comerç entre els Estats Units i la Unió Europea, conegut com a TTIP, fou recolzada per 8 regidors amb l’abstenció d’un regidor del PP.

La moció presentada per tal que Alcàntera estigués adherida al Pacte d’Alcaldes fou recolzada per unanimitat, amb l’afegit d’un punt proposat pel grup socialista per condicionar les inversions a l’arribada de les ajudes pertinent.

A més, també recolzàrem les mocions presentades pel PSOE: la referent al programa Xarxa Llibres, una moció per declarar Alcàntera poble lliure del maltractament animal i un manifest condemnant els assassinats masclistes.

Al torn de les proposicions, Compromís en presentà dues, una per a iniciar les converses i els tràmits per tal de traçar una Via Verda que comunique els pobles de la Vall Farta; i una segona per buscar suports institucionals i econòmics per a l’obertura d’un centre de dia mancomunat que done servei als pobles veïns. Les proposicions van ser aprovades per unanimitat.

Finalment, al torn de precs i preguntes, l’alcalde ens informà d’una problemàtica que hi ha al carrer Rotllet, degut a una plaga de gats que ha provocat situacions d’insalubritat als veïns del carrer. Per tant, s’ha demanat a la Policia Local que elabore un informe per posar-hi solució el més prompte possible.

A més, des del grup Compromís preguntàrem sobre el calendari o periodicitat de celebració de les Juntes de Govern, al que ens respongueren que celebraran una Junta de Govern ordinària el primer dilluns hàbil del mes que no hi haja Ple. Per tant, s’anirà intercalant un mes de celebració de Ple amb un mes de celebració de Junta de Govern.

Insistírem en la forma d’elaboració dels pressupostos, perquè volem saber si es realitzaran d’una manera el més oberta i participativa possible. L’alcalde ens va contestar que encara no sabia com es farien els pressupostos, ja que estan esperant saber quin finançament tindrà l’ajuntament.

També preguntàrem sobre l’adequació de les voreres a les persones amb mobilitat reduïda, ja que en campanya electoral es van prometre aquestes obres en el període d’un mes i mig i encara no s’han iniciat. La resposta fou que el finançament per aquesta obra encara ha pogut ser adjudicat.

Finalment, vam preguntar sobre la distribució de contenidors per saber si ja era definitiva o encara podria haver-hi canvis, sobre les campanyes de conscienciació sobre el reciclatge i sobre si s’havia valorat l’opció d’incloure contenidors de matèria orgànica i oferir-los als llauradors que volgueren fer compost. El regidor Javier Andújar va respondre que la distribució és, excepte si hi haguera necessitat, definitiva, que es farà una campanya més endavant per demanar el poble que s’implique en la reducció de residus i en el reciclatge i es va mostrar obert a valorar la inclusió de contenidors de matèria orgànica.